AJAR

 

Met veel plezier en enige trots stel ik een boek voor gewijd aan mijn grafisch werk van de laatste dertig jaar. Het boek werd samengesteld en uitgegeven door kunstuitgever MER. B&L. De uitgave combineert een hoge kwaliteit van kunstreproducties met een originele lay-out in een Japanse binding, wat van het boek een bijzonder verzorgd object maakt. Ik laat het over aan Danièle Gillemon, journaliste bij Le Soir, om u hieronder het boek in enkele woorden voor te stellen.

  

Meer dan een ‘mooi boek’: de odyssee van een oeuvre en van een bestaan, in 240 pagina’s met talloze illustraties, foto’s, commentaren en biografische feiten.

Petrus De Man geniet als schilder en tekenaar faam voor de creatie van een buitengewoon—en bijzonder poëtisch—universum met rauwe, geconstrueerde en vaak erg kleurige accenten. Kind-mannetjes, gevangenen van hun lot maar tevens bezeten van een drang naar vrijheid, zoeken een plaats binnen de beslotenheid van muren en betoverde tuinen, tussen melancholie en schalksheid, in een wereld gecreëerd op hun maat. Aarzelend tussen existentiële bokkensprongen en een soms versteende stilte, evolueert die wereld samen met het oeuvre, dat men kan beschouwen als een eeuwige bouwwerf.

Petrus was ooit leerling van kunstenaar Dan Van Severen en heeft ondertussen talloze tentoonstellingen achter de rug. In een diepgaand interview met Ory Dessau vertelt hij het verhaal van zijn leven, dat de kern van dit boek uitmaakt. Daarnaast nemen ook andere auteurs het woord en vertellen over hun kijk op het werk. Maar ook het beeld eist zijn rechten op en vertelt een uitgebreid en doorwrocht discours. Het boek is zijn intrigerende titel verschuldigd aan het Engelse woord ajar—op een kier, halfopen—en onthult daadwerkelijk de bronnen van het oeuvre en van de totstandkoming ervan.

 

Er zal ook een uitgave van dit  boek op 100 exemplaren verschijnen met een originele genummerde en gesigneerde gravure van de kunstenaar.  

 

 

Bestellen

 

 

Titel: Petrus De Man, Ajar

Uitgeverij: MER. B&L, Art imprint van Borgerhoff & Lamberigts, Gent 

Talen: NL, FR, EN 

Auteurs: Danièle Gillemon, Ory Dessau, Pierre-Emmanuel De Bauw, Petrus De Man 

Afmetingen: 245 × 318 mm 

Pagina’s: 240 

Afwerking: hardcover, Japanse binding

Release: November 2022

ISBN 9789463937382

Beperkte uitgave


Prijs: € 65

Prijs:  100 boek + met originele gravure, genummerd en getekend door de kunstenaar